Κουραμπιέδες νηστίσιμοι: Πανεύκολη συνταγή χωρίς μίξερ

 ​Κουραμπιέδες

Κάθε χρονιά τέτοια εποχή δημοσιεύονται γκάλοπ και στατιστικές που «αποδεικνύουν» ότι οι κουραμπιέδες υπερισχύουν των μελομακάρονων στις προτιμήσεις των καταναλωτών. Οι συντάκτες των σχετικών στατιστικών ξεχνούν προφανώς ότι οι κουραμπιέδες με βούτυρο παρασκευάζονταν πάντα τελευταία στιγμή και καταναλώνονταν από τις 25 Δεκέμβρη και μετά όταν τελείωνε η νηστεία των Χριστουγέννων. Έως τότε, στα σπίτια σέρβιραν μόνο μελομακάρονα και, οι πιο «προκομένες» νοικοκυρές έφτιαχνα τους «νηστίσιμους» κουραμπιέδες με λάδι ή σπορέλαιο.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι για νηστίσιμους κουραμπιέδες, τους οποίους θα λατρέψουν οι φανατικοί του είδους, ειδικά εκείνοι που αποφεύγουν το βούτυρο για λόγους υγείας.

Για την προετοιμασία τους δεν χρειάζεται μίξερ. Αρκούν δύο λεκάνες. Μία πιο μεγάλη για τα υγρά, στην οποία φτιάχνουμε τη ζύμη, και μία για τα στερεά υλικά.

Υλικά:

850 γρ αλεύρι Γ.Ο.Χ.

500 γρ ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο ελαφρύ ή μείγμα αυτών

300 γρ ζάχαρη άχνη

1 κτσ υγρή βανίλια

1 κτγ μαγειρική σόδα

2 κτγ μπέικεν πάουντερ

2 κτσ χυμό λεμόνι

Ξύσμα από 1 λεμόνι

150 γρ αμύγδαλα με το φλούδι

Για το πασπάλισμα:

ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση:

Καβουρντίζουμε τα αμύγδαλα με φλούδι στον φούρνο στους 170°C, για περίπου 15 λεπτά. Τα βάζουμε στο μούλτι και χοντροκόβουμε.

Σε μια λεκάνη τοποθετούμε όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε.

Σε άλλη λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά με το χέρι για να διαλυθεί η ζάχαρη στο λάδι.

Προσθέτουμε τα στερεά υλικά σε 3 δόσεις ανακατεύοντας μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι.

Μόλις εξαφανιστεί το αλεύρι σταματάμε το ανακάτεμα για να μην «πετάξει» η ζύμη το λάδι της.

Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.

Πλάθουμε σε μπαλάκια περίπου 25 γραμμαρίων το ένα και τοποθετούμε σε λαμαρίνα καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 12 – 15 λεπτά.

Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

The post Κουραμπιέδες νηστίσιμοι: Πανεύκολη συνταγή χωρίς μίξερ appeared first on iEidiseis.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *